Skip to content
8 jun, 2021 • Substly

Substly tar in 3 miljoner - hjälper företag med hantering av deras digitala tjänster

Substly hjälper små och medelstora företag att med liten insats få full översikt över alla digitala tjänster.

Göteborg, Sverige - Substly har just meddelat om deras slutförande av en finansieringsrunda på 3 msmk som kommer från 10 affärsänglar. Det svensk-baserade SaaS-företaget har användare i 40 länder världen över och är ett verktyg som underlättar prenumerations- och användarhantering för företag.

Tanken bakom Substly föddes 2018 av Ola Stål och Felix Sjöstedt. De hade tröttnat på att försöka hålla reda på molntjänster, företagsprenumerationer, användare och kostnader i Excel. De såg behovet av en tjänst som gjorde det möjligt för företag att samla allt på ett och samma ställe, så de skapade Substly.

Substly är ett verktyg som gör prenumerations- och användarhantering för företag enklare. Substly’s plattform hjälper företag att se vem som använder vilka prenumerationer, vad det kostar och när de förnyas. Sedan Substly lanserades i början av 2020 har tjänsten attraherat användare från över 40 länder och växer stadigt. Nu tar företaget in 3 miljoner via affärsänglar för att öka tillväxttakten.

“Om fem år kommer det vara lika naturligt att ett litet eller medelstort företag använder en tjänst som Substly som att de har ett CRM-system.”
Ola Stål, Vd på Substly

Det finns ett växande behov av att hantera prenumerationsbaserade tjänster  och licenser för företag grundarna ser en enorm internationell potential för deras tjänst.

Investeringen på 3 miljoner kronor tillkom genom 10 affärsänglar. Linus Lindström, ägare och VD på Xenit, är en av investerarna.

“Från Xenits perspektiv kände jag igen mig väldigt väl i den utmaning som Substly adresserar och tycker tjänsten ligger helt rätt i tiden”
Linus Lindström, Affärsängel

Substly står redo med ett verktyg som är rustat att lösa framtidens utmaningar för företag när det kommer till hantering av digitala prenumerationer. Nu, i och med investeringen, handlar det snarare om att sprida ordet om tjänsten.

“Investeringen ger oss förutsättningar att se till att fler företag får kännedom om att det faktiskt finns en lösning på problemet och upptäcker fördelarna med att ha ett systemstöd på plats”, säger Ola Stål.


Gå till prissidan