Blogg

Hur använder en SaaS Startup A/B-testning för att öka konverteringar?

Pattern
Hur använder en Startup A/B-testning för att öka konverteringar?

Du har förmodligen hört talas om A/B-testning förut, eller så är detta helt nytt för dig, oavsett vilka kunskaper du har sen tidigare är detta blogginlägget till för dig, det kommer hjälpa dig att förstå hur ditt företag kan dra nytta av A/B-testning. Fortsätt att läsa så hjälper vi dig att förstå vad A/B-testning är, vilka resultat man kan förvänta sig och hur man börjar arbeta med det.

Vad är A/B-testning och hur kan det hjälpa ditt företag?

Enkelt förklarat är A/B-test ett sätt att vidareutveckla och förbättra er webbplats för att lyckas konvertera fler av era besökare. Det enda du behöver för att börja är en idé. Det kan vara en designändring eller att byta ut en text som du tror kan få folk att stanna längre på hemsidan. Ett exempel är att göra köpknappen på din produktsida större eller kanske ändra färgen på knappen från röd till grön. Ett A/B-test är det perfekta sättet att ställa två olika variationer mot varandra för att sedan får ett resultat som gör att du baserar dina beslut på data och inte antaganden.

Låt Substly hålla reda på dina prenumerationer

Substly är ditt go-to verktyg för att hantera prenumerationer. Sluta spendera pengar på prenumerationer som inte används.

Prova kostnadsfritt

Så istället för att fatta ett beslut, publicera förändringen och hoppas på det bästa så gör du ett så kallat A/B-test. Du börjar med att skapar förändringen du vill testa och skickar sedan 50% av trafiken till den nya versionen och 50% till orginalet. Genom att göra så, kan du när testet är klart, se på reultatet om testet ökade konverteringarna eller om orginalet presterade bättre. Skulle orginalet presetera bättre än den nya versionen så kallar man detta att man får en falsk-positiv. Vad det betyder är att du inte har lyckats förbättra konverteringsgraden men att du har också fått med dig lärdomar om detta som du kan ta med dig till nästa test. Om du behöver, så kan du prova mer än en förändring samtidigt men vi rekommenderar att du inte provar fler än tre saker samtidigt.

Varför är kontinuerlig A/B-testning så viktigt?

När kontinuerligt arbetar med A/B-testning skapar man en ränta-på-ränta effekt. Efter varje lyckat resultat så ökar denna. Vad detta betyder är att när du ökar 2% på ett test läggs detta till den redan befintliga konverteringsgraden. Grafen nedan visar hur en konverteringsökning med 3% per månad kan fördubbla mängden konverteringar under två års tid. Företag som Amazon, Airbnb & Facebook har sagt att mycket av deras framgångar beror på att dom hela tiden har testat olika lösningar med hjälp av A/B-testning.

Börja arbeta med A/B-testning

Nu när du vet vad ett A/B-test är och varför du bör börja arbeta med det så går vi vidare till hur man börjar jobba med det i 3 enkla steg.

Steg 1: Hypotesen

Som jag har nämnt tidigare så börjar alla A/B-test med en idé, också kallad hypotes. Det är en förbättring som du vill testa för att se om din hypotes stämmer eller inte. Det kan vara något så enkelt som att göra USP: er tydligare under köpknappen. Så i det här fallet kan hypotesen vara följande, “Genom att göra USP:ar (ex. Fri frakt, 1-2 dagars leverans, Säker e-handel) tydligare blir resultatet att fler kunder slutför sina inköp.”

Steg 2: Skapa olika versioner

Nu är det dags att skapa en eller två olika versioner som du vill prova. Här behöver du en person med lite UX & programmerings kunskap.

Steg 3: A/B-testning

Äntligen, testet är redo att köras.

Som du säkert förstår så behöver testet köras i en viss tid för att få möjlighet att samla in tillräckligt med data. Beroende på mängden trafik på din webbplats så fastställer du antalet veckor som krävs för att få ett korrekt resultat. Om du tycker det är svårt att bestämma hur länge  A/B-testet ska köras så är en grundregel att köra det minst 14 dagar men det är ännu bättre om du har möjlighet att köra det i 4 veckor. När testet är färdigt, får du förhoppningsvis en konverterings ökning på den nya versionen vilket sen bekräftar för dig att din hypotes var korrekt.

Vanliga misstag i A/B-testning av en webbplats

När man funderar på förbättringar och hypoteser för ett A/B-test finns det ett par saker som du bär undvika. För att fullt ut lyckas och få de bästa resultaten av ditt A/B-test rekommenderar jag att du följer dessa enkla men viktiga steg nedan.

Testa flera saker samtidigt – i samma test

Det vanligaste misstaget är att göra flera ändringar i ett A/B-test. Problemet blir då att ta reda på vilka av dessa förändringar som faktiskt ledde till antalet ökade konverteringar eller som kan ha haft en negativ påverkan. Ett exempel är att du bestämmer dig för att ändra USP:ar i både menyn och under betalningsknappen på köpsidan. När du senare får resultaten kan du kanske inte se vilken av ändringarna som fungerade bra eller kanske inte fungerade alls. Dela istället upp dessa ändringar i två olika test. På det sättet, genom att köra dem efter varandra vet du exakt hur de olika versionerna har presterat.

Testa flera saker samtidigt i olika tester

Av samma skäl som jag nämde ovan är det bäst att bara köra ett A/B-test i taget. På detta sätt minimerar du chansen att få ett felaktigt eller ett icke tillförlitligt resultat.

Kör för många variationer

Desto mer variationer du provar desto längre måste testerna köras för att resultaten ska bli korrekta. Därför bör du överväga hur många olika variationer du verkligen vill testa för att göra resultaten så säkert som möjligt.

Användbara verktyg för A/B testning

Till sist, det finns några verktyg som du kan använda när du arbetar med A/B-testning på din webbplats. För det mesta fungerar Googles verktyg: Google Optimize mer än tillräckligt. Det är helt gratis och lätt att förstå. Om du vill prova något annat med bättre support så skulle jag rekommendera Optimizely och Sitegainer. De tar båda en liten avgift men är ett väldigt bra verktyg som är värt att prova.

Är ni redo att ta kontroll över era abonnemang?

Prova kostnadsfritt Kontakta säljare